Vrh » Katalog » Prava i obaveze potrošača
KorpaBlagajnaMoj račun

Prava i obaveze potrošača

Izjava o privatnosti
Pakra prom doo, obavezuje se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca. Svi podaci i informacije prikupljeni ne mogu se deliti.Prikupljene podatke o kupcima koristimo za naše poslovanje i informisanje korisnika.Dajemo kupcima mogućnost izbora odluke da li žele ili ne, da se izbrišu sa mailing lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima i kupcima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima.Korišćenjem naših sajtova, sami ste odgovorni za održavanje i poverljivost svog naloga i lozinki koje ste dobili prilikom registracije na sajtu.Odgovorni ste za sve aktivnosti koje se dešavaju na vašem nalogu i sa vašom lozinkom. U slučaju zloupotrebe Vašeg naloga obavestite nas putem maila na adresu doopakrprom@hotmail.com kako bi reagovali na vreme i stopirali korišćenje naloga.Naša firma zadržava pravo da odbije pružanja usluga, ukine nalog ili otkaže narudžbenicu ukoliko ustanovi da su prekršeni Uslovi korišćenja.

Cene proizvoda
Cene na sajtu su iskazane u dinarima sa uračunatim porezom, a plaćanje se vrsi isključivo u dinarima. Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, prikazu slika i samih cena, ali ne možemo garantovati da su sve informacije kompletne i bez grešaka. Svi artikli prikazani na sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva da su dostupni u svakom trenutku.Raspoloživost robe i cene možete proveriti pozivanjem naše maloprodaje.U cenu nije uračunat trošak prevoza

Isporuka i plaćanje artikla
Artikli naručeni se isporučuju u roku od 2 do 7 dana od trenutka prijema porudžbine ili avansne uplate. Ne možemo garantovati sigurnu isporuku naručenih proizvoda u navedenom roku,jer postoje uticaji na koje ne možemo da utičemo(npr uvoznik nema artikal trenutno na lageru pa samim tim i mi kao distributeri nismo u mogućnosti da narudžbenicu isporučimo)za takve slučajeve dobićete odgovor za 24h na e-mail adresi koju ste ostavili prilikom otvarnja naloga. Ponuda i cene na našem sajtu trudimo se da ažuriramo na dnevnom nivou koliko je to moguće.Mogućnost greške oko unosa, nažalost, ne možemo isključiti. Ali ukoliko do iste dođe, najkasnije u roku od 24h bićete kontaktirani od strane naših komercijalista i dobiti informaciju o nastaloj grešci za artikal koji ste poručili na Vaš mail koji je ostavljen prilikom otvaranja naloga. U suprotnom, poručene proizvode dobićete na svojoj adresi saglasno rokovima isporuke naznačenim.Plaćanje putem preuzimanja artikla plaćanje kurirskoj službi ili uplatom avansno po predračunu na naš račun a nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, prikazu slika i samih cena, ali ne možemo garantovati da su sve informacije kompletne i bez grešaka. Svi artikli prikazani na sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva da su dostupni u svakom trenutku. Raspoloživost robe možete proveriti pozivanjem 023511802 ili na mail doopakraprom@hotmail.com nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, prikazu slika i samih cena, ali ne možemo garantovati da su sve informacije kompletne i bez grešaka.

Procedura ako je oštećen paket prilikom isporuke
Ako ste po otvaranju paketa zaključili da je artikal oštećen, Molimo Vas da odmah, a najkasnije 24 h od trenutka prijema pozovete kurirsku službu,i obavestite ih da je paket oštećen. Kurir će uraditi zapisnik o oštećenju i preuzeti oštećeni paket. Po prijemu oštećenog paketa naša firma će Vam poslati drugi proizvod ili vratiti novac uplatom na Vaš tekući račun ako isti artikal nema više na stanju pa nije u mogućnosti da isporuči drugi.

Odustajanje od kupovine i odbijanje isporuke u zakonskom roku
Ako niste zadovoljni, iz bilo kog razloga proizvodom koji ste dobili, možete ga bez problema vratiti u roku od max 14 dana od dana prijema robe i zameniti za drugi ili dobiti povraćaj sredstava ako je artikal kupljen preko WEB-a poslaće te nam i jednostrani raskid ugovora koji ste dobili uz račun i robu. Prilikom vraćanja proizvoda, koji mora biti zapakovan po propisu kurirskih službi, neophodno je da se proizvod vrati u istom stanju kakav je stigao kod kupca (bez ikakvih tragova korišćenja i oštećenja),sa svom pratećom dokumentacijom i dodatnim elementima ili opremom koju ste dobili (račun, garancija, uputstvo, pakovanje,jednostrani raskid ugovora itd).Kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost robe koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili priroda, karakteristike i funkcionalnost robe. Po prijemu robe i nakon utvrdjivanja i pregleda artikla ako je sve ispoštovano od strane kupca a u skladu sa željom kupca Mi ćemo Vam vratiti novac uplatom na tekući račun bez odlaganja a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslat obrazac za odustanak zajedno sa robom.Izuzetno možemo da odložimo povraćaj sredstava dok ne dobije robu koja se vraća, ili dok potrošač ne dostavi dokaz da je poslao robu trgovcu u zavisnosti od toga šta nastupa prvo. Po prijemu ovako poslate robe služba reklamacija će utvrditi stanje i ispravnost artikla i ukoliko su ispoštovani napred navedeni kriterijumi odobriti povraćaj novca kupcu u skladu sa zakonskim obavezama. .Troškove povrata robe snosi kupac.Kupac takododje ima pravo da vrati artikal ako smo greškom poslali pogrešan artikal koji kupac nije poručio,nakon utvrdjivanja greške u roku od 24h mi ćemo poslati brzu poštu da o našem trošku preuzme paket od kupca kao i to da ćemo poslati kupcu ispravljenu pošiljku takodje o našem trošku. Molimo Vas da pre bilo kakvog korišćenja uredjaja pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu i uslove garancije.Odbijanjem isporuke pošiljke iz bilo kog razloga, u slučaju sledeće porudžbine zadržavamo pravo da pre slanja tražimo avansnu uplatu iznosa zajedno sa troškovima prethodnog odbijanja preuzimanja koje je naša firma imala.

Izuzeci od prava na odustanak od ugovora: Isporuke robe proizvedene prema posebnim zahtevima potrošača ili jasno personalizovane; Isporuke zapečaćenih audio, video zapisa ili računarskog softvera, koji su otpečaćeni nakon isporuke.

Postupak prilikom reklamacija na saobraznost artikla

Saobraznost
Zakonom o zaštiti potrošača Trgovac je odgovoran za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od 24 meseca od kupovine robe. Za robu čiji je period saobraznosti duži od 24 meseca, Trgovac je dužan da izda garantni list(saobraznost) dobavljača. Trgovac je dužan da u slučaju nesaobraznosti robe o svom trošku obezbedi servisiranje iste. Kod prodaje polovne robe, može se ugovoriti kraći rok u kom Trgovac odgovara za nesaobraznost, koji ne može bit kraći od 12 meseci. Period saobraznosti artikala koji se smatraju potrošnom robom može biti manja od 24 meseca. U takve artikle spadaju baterije za uređaje (aku alat,)... Period saobraznosti za takve artikle iznosi 6 meseci, ukoliko proizvođač nije drugačije propisao. Pravo na reklamaciju i besplatno servisiranje od strane Trgovca kupac gubi u slučaju neadekvatnog rukovanja uređajem i njegovim korišćenjem koje nije u skladu sa uputstvom za upotrebu, kao i u slučaju da su vršene bilo kakve popravke ili pokušaji popravki od strane neovlašćenih lica. U slučaju kvara proizvoda,obratite se ovlašćenom servisu(telefoni i adresa se nalaze na izjavi o saobraznosti-garanciji) i pošaljete ili odnesete uredjaj na popravku.Nemojte uredjaj koji je u garantnom roku sami popravljati ili odneti na popravku u servis koji nije ovlašćen. Ovlašćeni servisi poseduju sopstvena pravila rada koja su navedena u garanciji ili izjavi o saobraznosti ili ih dobijete telefonskim pozivom. Ukoliko imate problem sa servisom, slobodno nam se obratite, kako bi rešili problem. Reklamaciju možete poslati na mail doopakraprom@hotmail.com ,telefonom 023511802. Mi ćemo primiti reklamaciju i u što kraćem razumnom roku otkloniti nesaobraznost proizvoda na način u skladu sa Zakonom o potrošačima. Uz kupljenu robu dobijate fiskalni račun sa svim zakonski propisanim elementima,kao i svu prateću dokumentaciju, ako proizvod to zahteva ( garancija-saobraznost, uputstvo za upotrebu itd ).Ovi postupci su u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača ( Sl. Glasnik RS br. 88/2021-3 ).

Reklamacije

U zavisnosti od vremena kada je nastao kvar, postoje sledeće kategorije reklamacija na funkcionalnu ispravnost proizvoda:
1) DOA – Dead on Arrival je reklamacija u trenutku instalacije ili prvog puštanja u rad. To znači sledeće: a) isporučeni proizvod je oštećen, nedostaju mu neki delovi (nekompletan je), ne odgovara projektovanoj nameni ili specifikaciji. U ovom slučaju problem se mora evidentirati na licu mesta, ispred kurira, tako što ćete proveriti robu i ukoliko nešto nije u redu, odmah prijaviti neispravnost. U koliko kurir ne sačeka da proverite paket rok za reklamaciju je 14 dana. Ukoliko je paket koji Vam je kurir dostavio oštećen možete odbiti pošiljku, ukoliko šteta bude ustanovljena nakon isporuke i otvaranje paketa dužniste da reklamaciju prijavite u roku od 24h jer u suprotnom neće biti prihvaćena. b) ako tokom instalacije ili prvog puštanja u rad utvrdite da je proizvod neispravan, potrebno je da nas odmah obavestite tako što ćete nas kontaktirati telefonom ili nam poslati mail sa opisom problema i Vašim kontaktom.
2) Reklamacija na funkcionalnu ispravnost proizvoda. U ovom slučaju, robu odnosite u maloprodaju gde ste uređaj kupili i gde ga možete reklamirati, ili neki od naših servisa. Ako ste uređaj kupili preko web-a, kontaktirate nas na 023511802 i mi ćemo uputiti kurirsku službu da preuzme neispravan uređaj i dostave ga našoj službi reklamacija. Kao kupac imate pravo da uređaj reklamirate i direktno u ovl.servisu (podatak ko je ovl.servis za Vašu robu možete naci na garantom listu (saobrazni list).
3) Reklamacija na oštećenu pošiljku Ukoliko Vam uređaj koji ste poručili stigne oštećen prilikom isporuke, potrebno je u roku od 24 sata kontaktirati kurirsku službu koja je uređaj dostavila kako bi napravili zapisnik, a zatim nas obavestiti o tome.

Servisiranje i povraćaj novca
Kod prijema robe koja nije bila ispravna pri pokušaju instalacije ili kod prvog puštanja u rad (DOA), serviser je u obavezi da prvo proveri opravdanost reklamacije i kompletnost reklamiranih uređaja pre nego što pristupi zameni robe ili vraćanju novca. Rok za odgovor po Vašem prigovoru je 8 dana od dana podnošenja reklamacije u maloprodajnom objektu, ili od dana kada uređaj bude isporučen kurirskom službom našoj službi reklamacija. Nakon toga se donosi odluka o tome da li će se isporučiti novi proizvod ili će novac biti vraćen. Reklamacije na funkcionalnu ispravnost proizvoda prilikom instalacije ili prvog puštanja u rad (DOA), biće prihvaćena samo ako se reklamirana roba vraća kompletna, neoštećena, u originalnoj ambalaži i ako je ovlašćeni serviser potvrdio Vaše navode.. Ambalaža nije uslov da se odbije reklamacija kupcu ali je poželjna da se dostavi uz uređaj.
Prodavnica doo PAKRAPROM zadržava sva prava promene cene proizvoda tako da, ako ste poručili uređaj po jednoj ceni i sa tom cenom ga primili na kućnu adresu, a nakon toga je cena smanjena nemate prava na povraćaj novca.

Prilikom reklamacije robe za koju je Trgovac dužan za nesaobraznost, kupac je dužan:

a) da reklamirani proizvod donese lično ili pošalje dostavnom službom u servis naznačen na servisnom listu u originalnoj ambalaži. Ukoliko je reklamirani proizvod elektrostatički osetljiv, kupac treba da proizvod dostavi u antistatik pakovanju; Takođe originalana ambalaža nije obavezna da bi smo prihvatili reklamaciju.
b) da serviseru podnese na uvid kopiju računa o kupovini (i garantni list u slučaju da je rok za saobraznost robe duži od 24 meseca)
c) da serviseru detaljno opiše primećenu neispravnost i opis uslova i sredine u kojoj je proizvod radio kada je došlo do kvara
d) posle toga, sve informacije o statusu proizvoda koji je na servisu kupac isključivo dobija u maloprodaji gde je robu ostavio na reklamaciju ili na brojeve 023511802.

Servis

Da bismo naše zajedničko poslovanje podigli na viši nivo, a u isto vreme svi izbegli nepotrebne troškove, zajedno moramo poštovati sledeću proceduru slanja robe na servis. Ukoliko se tokom eksploatacije uređaja dogodi kvar koji nije uzrokovan nepravilnim korišćenjem uređaja, isti možete doneti u prodavnicu, servis ili kontaktirati nas na 023511802 koji će uputiti kurira na Vašu adresu da preuzme neispravnu robu. U roku od 8 od dana reklamiranja uređaja u našoj maloprodaji i servisu ili dana kada je reklamacija izjavljena putem call centra, dobićete odgovor na Vaš zahtev i posle toga reklamacija će biti rešena u primerenom roku.

Kako rešiti i skratiti vreme rešavanja reklamacije?
Uz uređaj je neophodno da nam dostavite originalni garantni list (u slučaju da je Trgovac za robu dao više od 24 meseca garancije) i kopiju računa. Sve komponente adekvatno upakovati kako bi izbegli eventualna oštećenja pri transportu, a najbolje u originalnom pakovanju i što kompletnije. Primer: ako ne radi punjač od aku bušilice ,poslati sve (bušlicu.punjač.bateriju).
Uz svaku komponentu napisati što detaljniji opis kvara. Ukoliko se kvar manifestuje posle dužeg vremena rada, napisati koliko je vremena potrebno da se to desi. Takođe je poželjno navesti sve specifičnosti ukoliko kvar nije uobičajen. Pokušajte da izbegnete kratke i nepotpune opise kvarova jer tako možemo doći u situaciju da kvar ne otklonimo i vratimo Vam isti uređaj. Budite što detaljniji u opisu.

Fizički oštećene komponente i uređaji koji nisu korišćeni prema proizvođačkoj specifikaciji nemaju pravo na reklamaciju ili besplatan servis jer Trgovac nije odgovaran za nesaobraznost koja je nastala oštećenjem ili nestručnim rukovanjem, rizik prelazi na kupca. U slučaju fizičkog oštećenja nenatih od strane krajnjih korisnika, servis zahteva dijagnostiku . Ukoliko kupac odustane od popravke dužan je da sam reguliše sve troškove prema servisu. Takav vid dodatnih troškova ne snosi Trgovac. Molimo Vas da se gore navedena procedura poštuje, jer je i u Vašem i u našem interesu da se reklamacije i servis rešavaju u što je moguće kraćem roku. Ukoliko prodavac odbije reklamaciju, dužan je da potrošača obavesti o mogućnosti rešavanja spora vansudskim putem i o nadležnim telima za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova.

Zakona o zaštiti potrošača (“Sl.Glasnik RS” br. 88/2021)
na ovoj WEB ADRESI mozete pronaći kompletan Zakon o zaštiti potošača i informisati se o njemu http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_zastiti_potrosaca.html
Nastavi
Proizvođači
Brzo pretraživanje
 
Upišite reči koje želite da pretražite.
Napredno pretraživanje