Vrh » Katalog » Tehnička hemija » Lepkovi i čistači » R-266
Korpa (585)BlagajnaMoj račun

270.00din

Lepak kontakt na bazi rastvarača R-266(6399)
[R-266]

Kontakt Lepak – R-266

Univerzalni,elastčni,vodootporni lepak na bazi polikloroprena. Stvara trajne izdržljive spojeve većine materijala kao što su koža, guma, plastika, metal, pluta,filc,kao  i na kombinacijama  različitih materijala.

 • Vreme otvorenog sušenja: 10 min.
 • Otpornost na temperaturu: -30°C – 80°C
 • Potpuno stvrdnjavanje: 12 h
 • Čuvati na temperaturi od 5ºC do 25ºC
 • Pakovanje : Blister 20ml
 • Boja : ćilibar
 • Proizvedeno u Poljskoj

Način korišćenja:

 1. Lepljene površine moraju biti čiste (bez prašine, vode, masnoća itd.). Metalne površine treba odmastiti koristeći  Tehnički odmašćivač P-959.
 2. Nanetilepak naobe površinei razmazatiravnomernočetkicomili nazubljenom
 3. Sačekati isparavanjerastvarača(na 18 °C…zaoko 10 minuta, lepakbi trebao bitisuv na dodir)
 4. Čvrsto pritisnuti lepljeneelemente(o kvalitetu vezeodlučujesila pritiska, a ne vreme). Fleksibilne elemente je moguće kuckati gumenim čekićem.

Lepkovi na bazi rastvarača

Istorija lepkova na bazi rastvarača seže još iz vremena kada je čovek primetio da tečna materija nakon isparavanja ostavlja masu vrlo dobro povezanu sa podlogom. Na taj način se rodila ideja o povezivanju različitih materijala. Tako su nastali specifični spojevi na bazi rastvarača. S vremenom su postajali sve složeniji u svom sastavu, i na taj način davali bolje veze i omogućavali jednostavnije postupke pri upotrebi za montaže i popravke različitih delova.
Lepkovi na bazi rastvarača se sastoje od tečne osnove (to može biti na primer voda, alkohol, organski rastvarač), baze i modifikatora. Nakon isparavanja te tečne osnove tj. nosača, lepak zgušnjava svoju strukturu i menja se u jednorodnu, suvu masu (vezivo) za čvrsto povezivanje elemenata.
Prilikom lepljenja vrlo je važno tzv.vreme otvorenog sušenja (open time), odnosno vreme potrebno za delimično isparavanje rastvarača , kao i vreme tretiranja (set time), što povećava parametre čvrstoće veze.
Brzina umrežavanja lepkova na bazi rastvarača zavisi, pre svega od brzine isparavanja isparavajućih materija pa ima direktnu vezu s propusnošću spojenih materijala – što je materijal propustljiviji, tim pre se dobija odgovarajuća sila vezivanja.
Lepkovi na bazi rastvarača su jednokomponentni i zbog toga vrlo jednostavni za korišćenje, pa imaju vrlo širok spektar aplikacija, pogotovu u domaćinstvu.

 

Recenzije
Proizvođači
Brzo pretraživanje
 
Upišite reči koje želite da pretražite.
Napredno pretraživanje